5 løgne din læge er træt af at høre

En ud af fire patienter fortæller ikke deres læge sandheden. Vi kender vist til det alle sammen. Enten overdriver vi lidt, eller også udelader vi vigtige detaljer.

En ud af fire patienter fortæller ikke deres læge sandheden. Vi kender vist til det alle sammen. Enten overdriver vi lidt, eller også udelader vi vigtige detaljer.

”Ja da. Jeg spiser så sundt. Og motionerer dagligt….”

Der er ikke mange hvide løgne en erfaren læge ikke har hørt.

Måske synes vi selv, at løgnene er uskyldige, men de kan have større betydning for vores egen sundhed og behandlingen end både vi selv og lægen oplever det i første omgang.

Mange patienter pynter på sandheden fordi de skammer sig over, at de ikke efterlever de gode sundhedsråd. Men de fleste læger aflæser patientens kropssprog og f.eks. manglende øjenkontakt.

Så måske skulle du overveje at sige sandheden?

Faktisk går mange læger automatisk ud fra, at patienten ikke taler helt sandt. Alle lige fra pæne ældre damer, der ikke tager den udskrevne medicin til mænd i store stillinger, som drikker alt for meget – Lægen har mødt dem alle.

”Læger kan ikke gå ud fra, at patienter siger sandheden,” siger doktor Marc Leavey, Lutherville Personal Physicians i Maryland.

Her er nogle af de mest almindelige løgne, som vi patienter forsøger os med overfor lægen.

1. ”Jeg spiser meget sundt.”

Den påstand kan du godt forsøge dig med. Men mon ikke det nærmest hører til dagligdagen, at en praktiserende læge høre en patient sige, at han eller hun spiser sundt og nærende? Din eventuelle overvægt er i hvert fald ikke på grund af din hang til chokolade og chips.

Patienter overdriver ofte deres træning, og de underdriver samtidig ofte, hvor meget de spiser. Udover at de hvide løgne giver dårlig patient-læge kommunikation, kan det faktisk også have betydning for behandlingens kvalitet. Især op til f.eks. en måling af blodsukkeret, er det vigtigt, at du har sagt sandheden om dit seneste indtag. I værste fald kan manglende fortrolighed mellem patient og læge føre til fejlbehandling og unødig medicinering.

Har du lige rejst dig fra et fedtholdigt måltid, bør du fortælle det til lægen. Det kan have betydning for dine blodmålinger.

2. ”Jeg tager min medicin”

Hm, hvem gør altid præcist som der står på pilleglasset? Ifølge amerikanske forskere tager tre ud af fire personer ikke deres medicin som de skal. Nogle går endda ikke ned på apoteket. Andre tager kun medicinen en gang imellem, og atter andre tager den lige i begyndelsen og når de har mærket effekten, dropper de den. Og så er der alle dem, der samtidig tager alternativ medicin.

Som bekendt så virker medicin ikke, hvis ikke patienten tager den. Og derudover forvirres behandleren til tider af manglende effekt, hvilket kan have alvorlige følger. Som patient bør du være opmærksom på, at det kan være farligt både at tage for meget og for lidt medicin. Du skal være bevidst om, at du vil risikere helbredsproblemer, hvis du pludselig stopper med at tage medicinen.

3. ”Jeg synder kun i weekenden.”

Mange patienter vil ikke være ved, hvor meget de faktisk drikker. Dels har vi alle en tendens til at pynte på virkeligheden. Dels har vi det med at bilde os ind, at alt det usunde er ok, når bare det foregår i weekenden. Vi tror, at usunde vaner er mindre usunde, når bare vi har kontrol over dem.

Men du kan godt gå ud fra, at lægen nok har gennemskuet dig.

Amerikanske tal viser, at kun en ud af seks patienter uopfordret nævner deres alkoholvaner, når de er på besøg hos lægen. Og de færreste indrømmer faktisk, hvor meget de drikker.

”Uanset hvilket antal genstande en patient nævner, er sandheden formodentlig det dobbelte,” siger doktor Brian Doyle, UCLA School of Medicine.

Udover at det er svært som behandler at hjælpe en patient, der ikke indrømmer sine problemer, så er der også andre farer ved at sandheden ikke kommer frem. Medicin og alkohol er som bekendt ikke en god cocktail for kroppen.

Husk at al viden om din adfærd er fortrolig og ikke kommer uden for konsultationen. Mange mennesker er bekymrede for at deres usunde vaner kan skade dem socialt.

4. ”Jeg tager bare lidt vitaminer.”

Fortæller du altid hvilken håndkøbs- og alternativ medicin, de tager? Næppe. Med de enorme mængder af kosttilskud og f.eks. smertepiller i håndkøb danskerne indtager, må man gå ud fra, at rigtig mange patienter medicinerer sig selv sideløbende med at de går til den praktiserende læge.

Patienter undgår ofte at konfrontere deres læge med, hvad de ellers tager. De har måske fået et ’godt råd’ fra en velmenende veninde, men kan måske ikke helt argumentere for at de følger rådet.

Men patienterne undervurderer ofte, at alt hvad de indtager har betydning for deres krop. Også tilsyneladende uskyldige præparater – eller såkaldte ’naturlig medicin’. Visse kosttilskud har bivirkninger og kan påvirke virkningen af receptpligtig medicin.

5. ”Jeg gør det næste måned.”

Ja, du er helt med på at du skal holde op med at ryge, og det gør du også i næste måned. Du ved også godt, at det ikke var smart, at du sprang mammografien over sidst, men nu får du det gjort…

Sådan er det for mange patienter. Og lægen lytter måske tålmodigt. Men bild dig ikke ind, at din læge nødvendigvis tror på dig. Især ikke, hvis du ikke har en rigtig god forklaring på, hvorfor det bliver så meget nemmere at holde op med at ryge om en måned. Og det har du jo nok ikke.

Udskriv